Piața imobiliară a cunoscut o creștere fulminantă din 2020 încoace și asta s-a datorat în mare parte unor factori generici mondiali: slăbirea condițiilor de creditare și cererea crescută din partea cumpărătorilor pentru orice tip de imobil după ridicarea restricțiilor pandemice. Anul 2022, chiar și fără declanșarea războiului din Ucraina, era anul în care toate Băncile centrale anunțau activarea instrumentelor de atenuare a interesului populației pentru consum, iar guvernele anunțau implementarea politicilor de austeritate prin creșterea impozitelor și totodată reducerea deficitelor bugetare. Lebăda neagră a anului a fost războiul din Ucraina și criza energetică mondială.
Din februarie până acum nu s-a înregistrat o scădere simțitoare a prețurilor la imobile. Este un cumul de factori care menține în continuare un optimism crescut în rândul vânzătorilor că bunul său imobil este listat la un preț just și nu există temeiuri de revizuire a prețului. Acest optimism este alimentat în general de o ofertă mică pe piața de apartamente bloc vechi, case, terenuri și spații comerciale. Formarea prețului la apartamente pe piața primară este dictată și de costurile de construcție, care s-au majorat de la începutul războiului din Ucraina din cauza schimbărilor în logistica transportului unor componente ca metalul, finisaje, etc. De aceea, premise pentru micșorarea prețului pe piața primară nu prea există, în condițiile în care și manopera s-a scumpit. Mult se speculează că dezvoltatorii au o marjă de profit mare și ar putea reduce de acolo. Dar puțini iau în calcul că orice companie de construcție are salariați, tehnică de construcții, cheltuieli care trebuie acoperite, pentru a nu întrerupe activitatea. Dezvoltarea imobiliară nu este o afacere simplă, de ce trebuie să-i plafonezi profiturile unui dezvoltator? Că are Mercedes ultimul model nu înseamnă că portbagajul e plin cu cash. Industria medicală, alimentară, energetică, tot nu este lipsită de Mercedesuri. De ce credeți că construcțiile au cea mai mare marjă de profit? Apucați-vă să construiți măcar o casă de 150m2 pentru vânzare, vorbim după.
Dezvoltarea pieții imobiliare
Lipsa unui interes sănătos pentru investiții în piața primară de apartamente din partea populației, va pune pe stop multe planuri de dezvoltare din partea companiilor de construcții în următorii ani. Proiectele care au început să se dezvolte în 2021-2022 ar putea fi unicele în următoarea perioadă, de aceea dacă te gândeai să-ți cumperi apartament într-un bloc locativ în construcție, nu amâna, altele ar putea să nu mai fie construite în următorii ani. Mai mult, perspectivele că dezvoltatorii nu vor mai putea dezvolta în Chișinău proiecte noi la prețuri actuale din cauza limitărilor de înălțime și număr apartamente, vor scumpi și mai tare apartamentele în interiorul orașului, și atunci va exista o diferență simțitoare de preț dintre suburbie și Chișinău. La moment ea nu este simțitoare, de aceea preferințele clientului se îndreaptă spre oraș.
Trendurile anului 2022
Mai multe case. Scumpirea galopantă a apartamentelor a micșorat considerabil diferența de preț dintre un apartament cu 3 camere și o casă individuală la sol. De aceea, acum mai multe familii optează pentru o casă individuală în suburbie, cu 3 dormitoare, locuri de parcare în curte și spațiu suficient de recreere, în schimbul unui apartament.
Mai multe schimburi. Serviciile comunale și deservirea pentru apartamentele cu suprafețe mari a devenit împovărătoare pentru unii cetățeni, de aceea acum se remarcă un număr în continuă creștere de clienți care caută să-și micșoreze suprafața locuibilă a apartamentului în care trăiesc, prin schimbarea lui, sau vânzarea cu ulterioară cumpărare a unui apartament mai mic.