Piața imobiliară conform datelor statistice oferite de stat s-a simțit bine în 2022, înregistrând o dinamică de creștere, în pofida presiunii sociale asigurată de războiul din Ucraina și creșterea bruscă a prețurilor. Statul a executat 40 250 înregistrări curente cu bunurile imobile, cu 15 % mai mult decît în 2021(sursă asp.gov.md.). Însă, drept comparație, în raport cu indicele activității clienților pe care îi monitorizează compania noastră, activitatea clienților în 2022 a fost cu 43% mai mică decît în 2021, iar în primele luni ale anului 2023 se află la un nivel de 33% mai mic decît în anul 2021. Cum se explică acest fapt?
Deși clienții sunt mai liniștiți în planificarea achiziției decât anul trecut, majoritatea clienților așteaptă scăderea dobânzilor la credite. Pe 20 martie Banca Națională a Moldovei a anunțat micșorarea ratei de bază de la 17% la 14%, cea mai mare scădere de până acum de la începutul războiului din Ucraina. Este o decizie pozitivă, dar asta nu schimbă politică băncilor comerciale spontan, iar efectele unor asemenea decizii de relaxare întreprinse de BNM pot fi resimțite peste cîteva luni. La etapa actuală, cele mai bune condiții de creditare în piață sunt de la 11,50% dobândă pentru clienții care primesc salariu în lei și 7,50% dobândă pentru clienții care primesc salariu în valută și muncesc peste hotare.
Așteptarea că ieftinirea creditelor ar putea impulsiona dinamica în piața imobiliară este pe cît de optimistă, pe atât de periculoasă. Este optimistă din motiv că va oferi posibilitatea mai multor persoane să-și achiziționeze o locuință, iar periculoasă este din motiv că ar putea provoca o nouă scumpire a prețului la imobile. Nu uitați că anume creditele ieftine au fost factorul care au determinat creșterea fără precedent a prețului în 2021.
Consecințele acestei creșteri sunt resimțite și azi, martie 2023, chiar dacă avem dobânzi mai mari decît acum 2 ani. Motivul principal este oferta mică în piață. Bunuri imobile date în exploatare, pasibile de credit ipotecar sunt simțitor mai puține decît în 2021.
Dacă la acea etapă, în exploatarea se dădeau în jur de 10 complexe locative, în 2022 au fost înregistrate doar 3 blocuri locative în Chișinău.
În unul din articolele sale, expertul economic Veaceslav Ioniță menționează faptul că:
“Datele noi ale Biroului de Statistică denotă o scădere puternică de 2,7 ori a numărului de locuințe date în exploatare în 2022. Dacă în 2021 a fost stabilit un record de la independență încoace și au fost date în exploatare 900 mii m2 spații de locuit, atunci în 2022 acest indicator a căzut până la 338 mii m2, cea ce reprezintă minimul pentru ultimii 20 ani.”
Multe blocuri locative care trebuiau să fie date în exploatare în 2021, vor fi finalizate abia în acest an. Printre cele mai importante complexe care urmează să fie anunțate locuibile sunt: Mega Complexul Mircea Cel Bătrân al companiei Exfactor;
Complexul Ion Buzdugan 9, construit de ExFactor;
Complexul Milescu Spataru Dansicons;
Inamstro Artima împreună cu Centrul Comercial de la str. Calea Ieșilor;
Ioana Radu Newton House etapa 2;
Ansamblul rezidențial Dacia 65;
Colina Residence din Dumbrava.
La toate aceste complexe găsești oferte valabile în vitrina Romanescu&Co.