Merită în aceste vremuri tulburi să vinzi sau să cumperi un imobil? Ce se întâmplă cu prețurile la chirii? Are rost să-ți asumi un credit ipotecar? La aceste și alte întrebări aflați răspunsul în articolul de mai jos.
Ce să faci dacă te gândești să vinzi un imobil acum?
În general, decizia de a vinde un imobil acum trebuie să fie o decizie motivată de o cauză firească: mărirea spațiului locativ, reinvestirea banilor, etc. O decizie motivată de frica unor eventuale escaladări a situației geopolitice regionale trage după sine niște consecințe negative pentru tot procesul de vânzare: obținerea unui preț mai mic, despăgubirea cumpărătorului dacă vă răzgândiți să vindeți imobilul după ce ați luat arvuna, etc. Dacă totuși v-ați hotărât să vindeți imobilul, atunci trebuie să fiți gata că termenul de expoziție a bunului pe piață a crescut.
Nu există timp potrivit sau nepotrivit de a cumpără un imobil, dacă această decizie este dictată de voință clară de a realiza planurile de viitor ale familiei. Avantajul major al acestei perioade (așa cum se poate vedea în graficul de mai jos), cînd indicele de activitate a scăzut, este faptul că vânzătorii sunt mai flexibili în negocieri. Deși clienții noștri nu doresc să revizuiască prețurile acum, totuși ei sunt dispuși să negocieze mai bine prețul și alte condiții acum. Concesiunile darnice din partea vânzătorilor pot repede să dispară curând, dacă va exista un semnal clar că ostilitățile din Ucraina se sfârșesc.
Ce să faci dacă dorești să cumperi un apartament în ipotecă?
Ți-aș recomanda să analizezi ofertele băncilor care propun o rată fixă la dobândă pentru primii ani de plată. În așa fel, vei putea aprecia corect solvabilitatea ta când știi că ai de achitat o sumă fixă lunar pentru credit. Unul din produsele care se bucură de o atenție deosebită în această perioadă este creditul ipotecar cu rată fixă. Creditul ipotecar cu rata fixa vă permite ca suma de bani achitată băncii să rămână neschimbată pentru perioada selectată, aici poți alege de la 3,5 ani până la 7 ani. Cel mai mare avantaj, în detrimentul creditelor cu rată flotantă, este faptul că dacă indicii de referință a BNM cresc, atunci puteți fi siguri ca rata va rămâne aceeași în fiecare lună.
Cine sunt cei care pot beneficia de așa un credit?
Condițiile de eligibilitate sunt:
- Vârsta cuprinsă între 21 și 63 ani;
- Angajare oficială minim 4 luni pe teritoriul Republicii Moldova;
- Angajare oficială 6 luni peste hotarele țării;
- Salariu de minim 4000 lei.
Este oportun să investesc în imobiliare acum?
Da, dacă ești gata să aștepți mai mult timp pentru a expune în vânzare înapoi investiția. Dacă investiția are ca scop darea în chirie ulterioară, atunci trebuie să știi că pe piața chiriilor mereu este cerere.
Vor scădea prețurile la imobile?
Ele deja au scăzut la multe categorii de imobile, în medie cu 5%. Scăderea lor în continuare depinde în mare parte de dispozițiile maselor. Atâta timp cât scăderea este dictată de o frică, revenirea prețurilor la indicii anilor 2021 este destul de reală atunci cînd ostilitățile din Ucraina vor înceta.
Putem afirma că există o criză imobiliară în desfășurare acum?
Da, la nivel local, în Republica Moldova. Efectele ei se resimt în scăderea indicelui activității din piață. Este o criză generată de frică și nesiguranță. Aici au contribuit mult știrile din internet pe tema războiului din Ucraina, tema Transnistriei, titlurile care trezesc emoții negative, etc.
Chiria spații comerciale. Este oportun să ceri revizuirea chiriei pe o perioadă, dacă au scăzut vânzările?
Evident, asta va ridica solvabilitatea întreprinderii D-voastră cu siguranță. Agenția imobiliară pe care o conduc eu, de exemplu, a obținut reducerea chiriei oficiului cu 50% pentru 2 luni, pentru a optimiza cheltuielile. Chirie spațiu de oficiu - 10 Euro m2; Chirie spațiu de birou zn Business Centru - 12 Euro m2; Chirie spații comerciale - 12-15 Euro m2; Chirie spații de producere - 5-8 Euro m2.