Agentul imobiliar - Activități, venit și beneficii

Site-urile cu anunțuri de angajare abundă cu solicitări pentru pozițiile vacante de agenți imobiliari. Sunt la mare căutare din motiv că în Republica Moldova agenții imobiliari reprezintă vânzătorii în majoritatea covârșitoare a tranzacțiilor. Aceasta înseamnă că funcția lor de bază este identificarea cumpărătorilor și negocierea condițiilor tranzacției în interesul vânzătorilor. Cum are loc procesul de tranzacționare pas cu pas:

 

  1. Agentul imobiliar începător efectuează prospectarea pieții și identifică vânzătorii care doresc să cumpere serviciile lui. Prospectarea pieții are loc prin mai multe metode: apeluri reci vânzătorilor care au afișat anunțuri de vânzare, ieșiri în sector unde face cunoștință cu locatarii cartierelor și caută obiecte, rețelele sociale, apeluri la cercul apropiat de cunoștințe pentru a informa că a început să facă imobiliare, etc.

  2. După ce agentul imobiliar a identificat un vânzător care este gata să cumpere serviciile agentului imobiliar, se trece la partea formală a procesului: inspectarea bunului imobil, analiza actelor, stabilirea planului de marketing, semnarea contractului de intermediere.

  3. Agentul imobiliar desfășoară acțiunile de marketing agreate cu vânzătorul. Printre aceste acțiuni sunt: executarea materialului foto-video profesional pentru promovarea obiectului, informarea colegilor despre obiectul nou-apărut în baza de date a agenției, apelarea tuturor clienților în așteptare din baza internă a agenției, cărora li se potrivesc parametrii apartamentului, utilizarea rețelelor sociale pentru promovare, pregătirea materialului publicitare exterior (banere, oracale), etc. 

  4. Agentul imobiliar prelucrează toate apelurile de intrare din partea cumpărătorilor, organizează prezentări la obiect cu potențialii clienți, lucrează cu obiecțiile lor, negociază condițiile de vânzare.

  5. După ce părțile tranzacției (vânzătorul și cumpărătorul) au acceptat condițiile tranzacției intermediate de agentul imobiliar, se organizează tranzacția imobiliară. La această etapă, agentul imobiliar este ajutat de staff-ul agenției:

  • Brokerul ipotecar consultă clientul despre cele mai bune condiții de creditare în cazul în care clientul are nevoie de ipotecă;

  • Juristul pregătește actele pentru tranzacție;

  • Office-managerul organizează suportul tehnic pentru efectuarea tranzacției (organizarea sălii pentru verificarea banilor și siguranța primirii lor, comanda on-line a extrasului de la cadastru). 

După executarea tranzacției și primirea banilor, are loc eliberarea imobilului și transmiterea simbolică a cheilor. Vânzătorul remunerează agenția pentru lucrul efectuat și scrie o recenzie agentului dacă este mulțumit.

Tinerii preferă profesia de agent imobiliar din două motive: orar flexibil și câștiguri mari. Ce poate fi mai bine? Da, profesia ideală. Cel mai curios că specialiștii care  vin din diferite domenii: medici, juriști, contabili.
În cadrul unei companii ca a noastră, există persoane care, în funcție de stilul de lucru, petrec mai mult sau mai puțin timp în oficiu, toți însă se încadrează rapid și își formează o agendă individuală.