Creșterea prețurilor la materialele de construcție și modificarea grilei de prețuri la dezvoltatori sperie clienții care au decis să-și achiziționeze sau să investească în imobile încă la etapa de construcție.
Motive pentru care, juristul Romanescu&Co Sergiu Ivanov a decis să explice cadrul legal:
“ Compania de construcție trebuie să respecte întocmai prevederile contractului încheiat. Codul Civil al Republicii Moldova prevede expres că obligația trebuie executată chiar dacă prestația a devenit mai oneroasă (plata mai mare) deoarece costul executării a crescut sau valoarea contraprestației s-a diminuat.
Cu alte cuvinte cumpărătorul trebuie să fie foarte atent la formulele contractului de vânzare-cumpărare a bunului imobil aflat în construcție, mai ales la aspectul ce ține de formarea prețului.
Dacă contractul prevede necondiționat și expres prețul per metru pătrat și per total a apartamentului, compania de construcție nu este în drept unilateral să ridice prețul imobilului.
Legea prevede excepția în cazul dat : dacă prestația asumată devine, din cauza unei schimbări excepționale a circumstanțelor, atît de oneroasă, încît ar fi vădit inechitabil de a o menține compania de construcție este în drept să se adreseze instanței de judecată pentru ajustarea prețurilor. Chiar și în cazul dat cumparatorului i se oferă dreptul de a rezilia contractul cu returnarea mijloacelor bănești de la compania de construcție.”
Mai bine zis, motive de panică în acest caz la moment nu există. Prețul cu care ați cumpărat, nu poate fi modificat doar din simpla decizie a companiei de construcții.